Ensimmäiset päivät uusien kuulokojeiden kanssa

Opi asiantuntijavinkkien avulla, miten pääset hyvään alkuun uusien kuulokojeidesi kanssa.

Ensimmäiset viikot uusien kuulokojeiden kanssa ovat erittäin tärkeitä.

Uusiin kuulokojeisiin tottuminen voi tuntua aluksi haastavalta. Jos tämä on sinun kokemuksesi, älä huoli - se ei kestä kauan. Noudata asiantuntijamme neuvoja, jotka auttavat sinua sopeutumaan kuulokojeisiisi.

9 vinkkiä hyvään alkuun uusien kuulokojeiden kanssa

1

Aloita siellä, missä on hiljaista.

Käytä kuulokojeita ensimmäisten päivien ajan kotona tai muissa hiljaisissa ympäristöissä, kun totuttelet niihin ja uusiin ääniin ympärilläsi.

Kuulet paljon enemmän ääniä kuin ennen - juoksevaa vettä, narisevia portaita, ruokailuvälineiden kolinaa. On tavallista miettiä, kuulostaako maailma todella siltä, miltä se nyt kuulostaa.

2

Lisää käyttöaikaa vähitellen.

On hämmästyttävää kuulla paljon enemmän ääntä, mutta se voi myös olla väsyttävää.

Käytä kuulokojeita ensimmäisenä päivänä muutaman tunnin ajan ja lisää sen jälkeen vähitellen niiden käyttöaikaa päivittäin.

3

Totuttele ääneesi ja askeleisiisi.

Aluksi saatat huomata, että huomiosi kiinnittyy omaan ääneesi tai askeliin, koska kuulokojeet vahvistavat niitä. Tämä tekee niistä aluksi huomattavampia. Aivosi sopeutuvat kuitenkin vasta hetken kuluttua, ja sitten lakkaat huomaamasta näitä ääniä.

Lukeminen ääneen voi auttaa sinua tottumaan omaan ääneesi.

4

Käytä kuulokojeita johdonmukaisesti.

On tärkeää käyttää kuulokojeita mahdollisimman paljon. Kuulokojeiden täysi hyöty saavutetaan vain käyttämällä niitä säännöllisesti, vaikka ne tuntuisivatkin aluksi hieman oudoilta.

Käytä niitä kotona ja jokapäiväisissä tilanteissa. Uudet äänet saattavat aluksi yllättää sinut, mutta niistä tulee nopeasti luonnollinen osa elämääsi.

Voit myös laittaa television päälle ja katsoa suosikkiohjelmaasi, käydä ostoksilla, mennä kävelylle - voit elää elämääsi täysin normaalisti kuulokojeiden kanssa.

5

Pidä taukoja, jos tarvitset niitä.

Jos kuulokojeiden käyttäminen käy liian raskaaksi tai tunnet olosi hämmentyneeksi, voit ottaa ne pois, kun tarvitset taukoa äänistä.

Älä ota liikaa paineita, jos tunnet olosi aluksi hieman epämukavaksi tietyissä tilanteissa - ota kojeet vain pois ja laita ne takaisin heti, kun olet taas valmis.

6

Luo rutiini.

Totuttelu kuulokojeisiin sujuu nopeasti, kun luot siitä uuden rutiinin - silloin kuulokojeista tulee luonnollinen osa jokapäiväistä elämääsi.

Saatat huomata, että unohdat laittaa kojeet korviisi. Jos näin käy, voit jättää itsellesi viestin yöpöydälle tai laittaa muistutuksen puhelimeesi.

Yleensä kojeet otetaan pois korvista vasta illalla ennen nukkumaanmenoa. Jos laitat ne joka ilta samaan paikkaan, niiden riisuminen ja paikoilleen laittaminen tapahtuu luontevasti. Yöpöytäsi on hyvä paikka säilyttää niitä yön yli.

Kuulokojeet on puhdistettava säännöllisesti. Puhdistuksesta kannattaa tehdä päivittäinen rutiini, jonka muistat helposti sinulle sopivana hetkenä, esimerkiksi aamuisin.

Kuulokojeiden puhdistus ja hoito

7

Keskustele henkilökohtaisesti ja puhelimessa.

Uusien kuulokojeiden avulla kuulet puheen selkämmin, ja sinun on helpompi osallistua keskusteluihin - mutta se vaatii harjoittelua.

Useimmille uusille kuulokojeen käyttäjille on antoisaa keskustella muiden ihmisten kanssa sekä kasvokkain että puhelimessa. Huomaat, että puheesta on helpompi saada selvää, ja keskusteluja voi olla helpompi seurata.

Jos kuulonalenema on vaikea, olet ehkä välttänyt puhelimessa puhumista jonkin aikaa. Kasvokkain käydyt keskustelut voivat olla mukavampia, koska pystyt lukemaan toisen eleet ja kehonkielen. Puhelimessa puhuminen on hieman erilaista, mutta se on sekä palkitsevaa että tärkeää sosiaalisten suhteiden solmimisen ja ylläpitämisen kannalta - ja kuulokojeiden avulla se voi olla sinulle paljon helpompaa.

Soita siis ystävillesi, kutsu heidät kylään tai varaa pöytä suosikkiravintolastasi.

8

Nauti ulkona käymisestä.

Kun totuttelet kuulokojeisiisi, on tärkeää mennä ulos ja osallistua ympäröivään elämään.

Jotkut hälyisät tilanteet voivat olla haastavia, kun olet vielä totuttelemassa kuulokojeisiisi. Ravintolassa voit pyytää pöytää hiljaiselta alueelta, joka on kaukana keittiöstä taustahälyn välttämiseksi. Jos sinulla on vaikeuksia kuulla, pidä katsekontaktia keskustelujen aikana ja keskity juttelemaan lähimmän vierustoverin kanssa.

Kun käyt teattereissa, konserteissa ja elokuvissa tai osallistut luennoille, kysy, onko induktiosilmukka-, infrapuna- tai FM-järjestelmiä käytettävissä. Siten voit mahdollisesti liittää kuulokojeesi johonkin näistä järjestelmistä, jotta kuulet äänen suoraan kuulokojeissasi.

9

Mene seurantakäynnille.

Uudet kuulokojeesi saattavat tarvita hienosäätöä - etenkin alussa.

Audiomisi pyytää sinua todennäköisesti seurantakäynnille. Täällöin kuulokojeesi hienosäädetään tähänastisten kokemustesi perusteella.

Keskustele audionomin kanssa tilanteista, jotka ovat sinulle kaikkein haastavimpia.

Käytä tämä tilaisuus hyväksesi esittämällä kysymyksiä ja kertoaksesi mahdollisista kohtaamistasi ongelmista. Voi olla hyödyllistä ottaa päiväkirjasi - ja myös läheinen sukulainen tai ystävä - mukaan tapaamisiin. Hekin ovat saattaneet huomata jotain tärkeää kuulossasi.

Kysy kysymyksiä varmistaaksesi, että ymmärrät, miten voit hyötyä kuulokojeistasi parhaalla mahdollisella tavalla.