Kuva Bernafonin yrityksen historian aikajanasta vuosien varrelta (1946-1992), joka on esillä pääkonttorissa

Bernafonin historia

Bernafonin tarina alkaa vuodesta 1946, jolloin perustajamme päättivät antaa ihmisille mahdollisuuden kuulla ja kommunikoida paremmin. Tänään jatkamme tätä perinnettä intohimolla, teknologisella osaamisella ja sitoutumisella kumppanuuksiin.

Merkittävimmät saavutukset

Vanha mustavalkoinen valokuva Bernafonin ensimmäisestä tehtaasta Flamattissa, lähellä Berniä, Sveitsi, 1925

1946 - 1974

Sveitsiläisen kuulonhuollon tarina

Kaikki sai alkunsa Sveitsissä, kun insinööriopiskelija, nuorukainen Hans Gfeller Jr.sai käsiinsä isänsä uuden kuulokojeen ja siitä innostuneena suunnitteli ja rakensi sellaisen itse.

1946

Alkutaival

Gfeller AG:lla oli tietoliikenteeseen erikoistunut yritys, jolla oli kaksi omaa tehdasta Bernin alueella. Yritys tunnettiin parhaiten puhelimistaan. Menestyksestä huolimatta, yritysjohto etsi kaiken aikaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Läpimurto tapahtui lopulta yrityksen omistajan Hans Gfeller Seniorin palattua Yhdysvalloista työmatkalta upouuden kuulokojeen kanssa. Hänen poikansa, Hans Gfeller Jr. osoitti erityistä kiinnostusta kuulokojetta kohtaan. Hän ei tyytynyt pelkästään ihailemaan aikansa huipputason kuuulokojeteknolgiaa, vaan otti ruuvimeisselin ja purki kuulokojeen osiin. Pian sen jälkeen, hän alkoi kehittää ja myydä omia kuulon apuvälineitä perheyrityksensä kautta.

 • Ryhmäkuva vuodelta 1946

  Vierailulta Sveitsin posti-, puhelin- ja sähkepalvelussa (PTT), yritysvieras, Hans Gfeller Senior on viides henkilö oikealta.

 • Vanhoja mustavalkoisia muotokuvia hymyilevistä henkilöistä, Hans Gfeller Jr. & Hans Gfeller Sr. Kuulokojeiden kanssa, 1946

  Hans Gfeller Jr. & Hans Gfeller Sr. Kuulokojeineen

Joulukuu


“A. Kunz & Co, Zürich, ja E. Singer, Bern, ovat sopineet 250 kuulovahvistimen (3 lampulla) toimittamisesta 128 Sveitsin frangin myyntihintaan, tuotantokustannukset mukaan lukien testit ja rakentaminen noin 76 frangia. Ensimmäinen näyte on valmistumassa ja se on valmis lähipäivinä.”

Yhtiön hallituksen pöytäkirja 20. joulukuuta 1946

1949

Välitön maailmanlaajuinen menestys

Kiinnostus Gfellerin kuulokojeisiin heräsi nopeasti myös Sveitsin ulkopuolella. Vuoteen 1949 mennessä myyntisopimukset oli tehty niin Pohjois-Afrikan kuin Lähi-idän maiden kanssa. Muutama vuosi myöhemmin avattiin ensimmäinen myyntikonttori Stuttgartissa, Saksassa.

 • Vanha mustavalkoinen valokuva miehestä istumassa pöydän ääressä testaamassa Bernafon-kuulokojeita, noin 1950- luvulla.

  Kuulokojetestit 1950-luvulla

 • Vanha mustavalkoinen valokuva kolmesta työntekijästä istumassa pöydän ympärillä kokoamassa Bernafon-kuulokojeita, noin 1950- luvulla.

  Kuulokojetuotantoa 1950-luvulla

1954

Kannettavasta kuulokojeesta korvantauskojeeksi

Bernafonin ensimmäinen kannettava kuulolaite oli kaksiosainen laite, jossa oli venttiilivahvistimet ja hehkulamppu. Käyttäjien oli kannettava laitetta mukanaan erillisessä laatikossa. Transistoreiden koon pienennyttyä Gfeller AG esitteli ensimmäisen korvantakana pidettävän kuulolaitteensa.

mini_vakuumroehre_384x384

Kehitys pienistä tyhjiöventtiileistä transistoreihin (mittakaavassa: 1: 2)

Vanha kuva, jossa on huonetäynnä laboratoriotakkeissa olevia omistautuneita työntekijöitä, jotka työskentelevät Bernafonin kuulokojeiden valmistuksessa, 1989

1975 - 1994

Laajentuminen ja yhdistyminen

Vuoden 1973 talouskriisi yhdistettynä nopeisiin teknologisiin muutoksiin muovasi yhtiön strategiaa seuraavina vuosina. Menestyäkseen entistä kilpailuimmilla markkinoilla Gfeller AG: n,joka oli edelleen pääosin tietoliikenneyritys, oli nyt panostettava ensisijaisesti kuulokojeisiin.

1982

T-sarjan lanseeraus

Ensimmäinen T-sarja, joka oli varustettu integroiduilla piireillä ja kahdella pienellä mikrosirulla, osoittautui varmasti menestykseksi. Tuotetta paranneltiin seuraavien vuosien aikana ja se säilyi suosikkina tuotannossa vuoteen 2002 asti.

1987

Ascomin sulautuminen

Gfeller-yritys sulautui Autophoniin, Hasleriin ja Zellwegeriin ja muodosti Ascomin. Uuden yritysryhmän palveluksessa oli 14 000 työntekijää ja sen vuotuinen liikevaihto oli 2,2 miljardia Sveitsin frangia.

Ensimmäinen digitaalinen kuulokoje

Neljän vuoden kehityksen jälkeen PHOX, maailman ensimmäinen digitaalisesti ohjelmoitava kuulojärjestelmä oli valmis.

phox_tek_enduser_384x384

“Akustikon piti säätää aiemmat laitteet manuaalisesti ruuvimeisselillä. PHOX: n avulla sovitukset voitiin suorittaa käyttämällä Intel-prosessorilla varustettua ohjelmointiyksikköä. Säätöjä voitiin tehdä jopa kymmenelle eri parametrille.”

phox_tek_enduser_384x384

“Akustikon piti säätää aiemmat laitteet manuaalisesti ruuvimeisselillä. PHOX: n avulla sovitukset voitiin suorittaa käyttämällä Intel-prosessorilla varustettua ohjelmointiyksikköä. Säätöjä voitiin tehdä jopa kymmenelle eri parametrille.”

1989

Avaintoimijana alalla

“Suurella ylpeydellä yrityksen johto pystyi kertomaan työntekijöille ja osakkeenomistajille, että uusi yritysryhmä sijoittui yhdenneksitoista maailman suurimpien tietoliikenneyritysten joukossa.”

1992

Boschin kuulotoimintojen haltuunotto

Yritys jatkoi kasvuaan ostamalla saksalaisen Robert Bosch GmbH: n kuulokojeiden liiketoiminnan. Samana vuonna yhtiö avasi oman myyntisiipensä Berliiniin.

1994

Ascom Audiosysin myynti William Demant Holdingille

“Ascom-yritysryhmän määrittelemän uuden strategian mukaan eri toimintoja päätetään hajauttaa. Kuulokojeiden tuotanto siirtyy yritysjärjestelyjen myötä myöhemmin Tanskalaiselle William Demantille.”

Kuva Bernafonin globaalin pääkonttorin rakennuksesta Bernissä, Sveitsissä aurinkoisena päivänä

1995 - 2021

Innovaation tiellä

William Demant Holdingin haltuunoton jälkeen, jonka ydinliiketoiminta on vahvasti juurtunut kuulonhuoltoon, alkoi yhteistyö tuotannon ja logistiikan osalta. Tuotekehitys, markkinointi ja myynti pysyivät erillään ja toteutettiin itsenäisesti.

1995

Bernafonin nimi ja uusi pääkonttori Bern-Bümplizissä

Eri divisioonat nimetään uudelleen Bernafoniksi. Ensimmäistä kertaa Bernafon oli yhdistettävissä ja viittasi tuotteeseen, sen takana olevaan yritykseen ja upouuteen pääkonttoriin Bern-Bümplizissä.

Bernafon innovaatioputkessa


1999

Smile

Ensimmäinen täysin digitaalinen kuulokoje

2002

Symbio

Maailman ensimmäinen ChannelFree™-kuulokoje

2007

Brite

Palkittua muotoilua ulkoisella kaiuttimella varustettuna

2012

Chronos

Nano kuuloke korvassa- järjestelmä takaisinkierron esto- ominaisuudella

2018

Zerena

Ensimmäinen älypuhelimiin yhdistettävä kuulokoje

2019

Viron

Ensimmäinen ladattava kuulokoje litium-ioni akulla

2019

Leox

Reaaliajassa ääntä käsittelevä A True Environment Processing™-kuulokoje vaikeisiin kuulonalenemiin

2020

Alpha

Alan ensimmäinen Hybrid Technology™-kuulokoje

2021

Tulevaisuuden mahdollisuudet

Suuntamme on selkeä. Keskittymällä korkealaatuisiin tuotteisiin, johtavaan teknologiaan ja erinomaiseen tukeen, Bernafon kehittyy edelleen ja lisää markkinaosuuttaan. Asiakkaiden ja käyttäjien tarpeet ja odotukset jatkuvasti muuttuvassa maailmassa tuovat tullessaan mielenkiintoisia vuosia.